Proizvodnja betonskih strešnikov

V preteklosti

Betonske strešnike so izdelovali že v začetku stoletja, čeprav takrat še s pomočjo moči rok. Mešanica betona, ki je bila namočena, je bila stisnjena v kovinsko predlogo na posebej zasnovani mizi z močjo mišic. Za to je bila uporabljena več-funtna kovinska litina, katere zasnova je ustrezala profilu strešnika, ki ga je treba izdelati. Sam beton je bil s to palico pritisnjen na ploščo za oblikovanje. Moč stiskanja je izredno pomembna zaradi trdnosti in trajnosti končnega izdelka, zato je bila za to delo potrebna resna fizična moč.

Sedanjost

Danes je tehnologija, ki deluje v naših dveh tovarnah betonskih strešnikov na Madžarskem, ena najbolj naprednih. Iz skrbno izbranih surovin se mokra betonska masa sestavi v računalniško vodenem mešalniku. Stalna sestava recepta je ena osnovnih zahtev za doseganje visoke kakovosti izdelkov. Naša tehnologija v obratu v Kunszentmiklós temelji na popolnoma zaprtem načelu, zato nastale odpadne snovi in odpadne vode prav tako recikliramo, kar ustreza najvišjim okoljevarstvenim standardom.

Postopek izdelave

Kratek film o proizvodnji betonskih strešnikov:

1. Poglejte ekstruder

Na stezi z več vrvi se nahajajo plošče iz aluminijastega kalupa, potrebne za proizvodnjo, neprestano premikajo proti ekstruderju. Na tem mestu se srečata beton in opaž. Ekstruzijska oprema vključuje:

  • klop,
  • enoto za posredovanje,
  • ekstruzijsko enoto,
  • rezalna enota oz
  • ali električni krmilnik.

Na koncu komore je nameščeno strgalo, ki ima točno obliko, ki ustreza zgornji površini enote za strešnik, ki jo je treba izdelati. Zmes vstopi v komoro skozi rezervoar: nivo mešanice samodejno nadzoruje senzor. Mešalnik zagotavlja nemoten pretok v ekstruderju. Jeklenka z zgornjo hitrostjo pribl. Je 20% hitrejši od hitrosti plošč, mešanico pritisne na plošče in nato prenese na oblikovano strgalo.

2. Rezanje na primerno velikost

Neprekinjena vrsta ekstrudiranega materiala je razdeljena glede na ločitev med paletami z rezalno enoto z enoreznim nožem, ki ga poganja pnevmatski valj.

Transportni trak z več vrvi sprejme strešnike iz ekstruderja in jih nato postavi na primerno razdaljo drug od drugega.

3. Površinska obdelava

Po ekstrudiranju in dimenzioniranju poteka obdelava surove površine, med katero se na izdelek nanese poseben premaz z akrilno barvo.

4. Sušenje, strjevanje betonskih strešnikov

Po barvanju se uporabljajo t.i. skladiščne plošče in surove betonske ploščice na njih so postavljene v kletko za shranjevanje. Kletke so postavljene v komore za zorenje, kjer se po določenem dvigu temperature in času zorenja samodejno vrnejo v proizvodno linijo. Ker je strjevanje betona postopek pridobivanja toplote, je v teh komorah potrebno le zadrževanje toplote. To je tudi eden od razlogov za nizke potrebe po proizvodnji energije.

5. Strešnik je pripravljen za pakiranje

Po vrnitvi na proizvodno linijo se paleta loči od že utrjene betonske ploščice. Paleta se vrne v ekstruder, toda ploščica po drugi posebni površinski obdelavi na suhi strani potuje do embalažnega stroja po dolgem tekočem traku.

Embalažne enote se z robotskimi ročicami prenesejo na stroj za embaliranje. Na koncu postopka so izdelki na paleti pritrjeni z zaščitno pokrovko za varen transport.